Južnoafrička Republika najavila nastavak tužbe za genocid protiv Izraela

Južnoafrička Republika (JAR) najavila je da će u oktobru dostaviti Međunarodnom sudu pravde (ICJ) podnesak za nastavak tužbe kojom se Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze.

“Južnoafrička Republika namjerava pružiti činjenice i dokaze koji će dokazati da Izrael čini zločin genocida u Palestini. Ovaj slučaj će se nastaviti sve dok sud ne donese zaključak. Dok je slučaj u toku, nadamo se da će se Izrael pridržavati do sada izdatih privremenih sudskih mjera“, navodi se u saopćenju Predsjedništva JAR-a.

Nekoliko zemalja se pridružilo slučaju

Nekoliko zemalja, kao što su Turska, Nikaragva, Palestina, Španija, Meksiko, Libija i Kolumbija, pridružile su se slučaju koji je počeo javnim saslušanjima u januaru u Hagu.

Južnoafrička Republika je tužbu protiv Tel Aviva na Tribunalu u Hagu podnijela krajem 2023. godine, optužujući Izrael za genocid u kontekstu njegovih napada koji u Pojasu Gaze traju od 7. oktobra.

ICJ je u maju naredio Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze. To je bio treći put da je 15-člano sudsko vijeće izdalo preliminarne naloge u cilju obuzdavanja izraelskih napada i humanitarne krize u Pojasu Gaze. Izrael zasad ne poštuje naredbe međunarodnog suda.

(Agencije)