Grčka uvodi nove zabrane i poreze na kratkoročno izdavanje smještaja u Atini

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročan najam u tri okruga u samom centru Atine na snazi će biti ​​najmanje godinu dana, objavila je Grčka vlada, istovremeno podigavši i porez na izdavanje takvih smještajnih kapaciteta za odmor.

Poput mnogih drugih evropskih turističkih destinacija Grčka nastoji uravnotežiti profitabilnu industriju koju pokreću internetske platforme kao što je Airbnb s potrebama lokalnog stanovništva suočenog s manjkom stanova, prenosi Hina.

Manjak stambenog prostora i sve veći troškovi života potaknuli su vlasti da ovaj mjesec najave odluku o povećanju poreza na kratkoročno izdavanje, da zabrane izdavanje novih dozvola u središtu Atine i potaknu vlasnike nekretnina da se prebace na dugoročno izdavanje.

Grčka ministrica turizma Olga Kefalogianni u ponedjeljak je najavila da će zabrana novih kratkoročnih izdavanja u Atini na snagu stupiti 1. januara 2025. godine.

Dnevni porez

Dnevni porez na kratkoročno izdavanje pomaže zemlji da se nosi s utjecajem prirodnih katastrofa povezanih s klimatskim promjenama.

On će se u razdoblju od aprila do oktobra povećati sa 1,5 na 8 eura, rekao je ministar finansija Kostis Hatzidakis. U zimskim mjesecima porez će porasti s 0,5 na dva eura.

Ministrica Kefalogianni je kazala da Grčka ove godine od turizma očekuje prihod od 22 milijarde eura, što je još jedan rekord.

U borbi protiv masovnog turizma najavila je još jednu mjeru – naknadu u iznosu od 20 eura za posjetitelje s kruzera, koji posjećuju otoke Santorini i Mykonos na vrhuncu ljetne sezone, a na snagu će stupiti iduće godine.

(Agencije)