Kino Q +: Večeri kvir projekcija u Abraševiću

U sklopu projekta Radio Q+, OKC Abrašević nastavlja seriju projekcija posvećenu temi queera.

Ovaj put imat ćete priliku pogledati dvije predstave koje su nam ljubazno ustupili Queer Zagreb.

Prvu večer prikazujemo predstavu ‘Yira, Yira’ nastala u suradnji autora Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues.

Druga večer rezervirana je za plesni komad ‘An evening with Raimund’. Raimund Hoghe bio je izvođač, plesač, koreograf, muzičar i pisac. Pojavljivao se sa svojim predstavama na Zagreb queer festival devet puta i tako postao njegov zaštitni znak i simbol. Direktor Festivala Zvonimir Dobrović, koji je i izabrao ovaj snimak, sada je dio njegove fondacijske zaostavštine. Snimak koji ćete vidjeti direktno je odobren iz tog mjesta, a preko njega ostvarujemo vezu sa Raimondovim plesačima, kao i u duhu, s njim samim.

Queer Zagreb krovni je naziv koji obuhvata mnoge programe koje osmišljava i organizira udruga Domino. Udruga Domino je organizacija civilnog društva sa sjedištem u Zagrebu koja djeluje u područjima kulture na lokalnoj i međunarodnoj sceni. Za cilj ima propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama. Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude. To izražavanje najčešće je vidljivo kroz nezavisne umjetničke izričaje koji su garancija pomicanja granica i kritičkog propitivanja postojećih društvenih normi. Zbog toga je potrebno napraviti takvo društveno okruženje u kojoj će se nezavisna kultura što slobodnije moći manifestirati kroz različite forme i kroz različite aktere. Udruga Domino provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika.

Raspored projekcija:
Srijeda, 18. septembar s početkom u 21:00 sati
Predstava ‘Yira Yira’, Bruno Isaković i Nataša Rajković
Četvrtak, 19. septembra s početkom u 21:00 sati
An evening with Raimund Hoghe

Ulaz na projekcije besplatan.

(AbrašMEDIA)