Otkrivena do sada nepoznata Mozartova kompozicija

Do sada nepoznato djelo čuvenog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, za koje se pretpostavlja da je napisao kada je bio u tinejdžerskim godinama, otkriveno je u biblioteci u njemačkom gradu Leipzigu.

Komad datira iz 1760-ih i sastoji se od sedam minijaturnih stavova za gudački trio u trajanju od 12 minuta, prenosi Tanjug.

Istraživači su otkrili ovo djelo u gradskoj muzičkoj biblioteci, dok su sastavljali najnovije izdanje kataloga Koechel, kompletnu arhivu Mozartovih muzičkih djela. Kako su naveli, novootkriveni rukopis nije napisao lično Mozart, već se vjeruje da je kopija napravljena oko 1780. godine.

Njemačka premijera u Leipzigu

Kompoziciju je, nakon otkrića, izveo gudački trio na otkrivanju novog kataloga Koechel u austrijskom gradu Salzburg, a u Njemačkoj će premijerno biti izvedena u Lajpciškoj operi u subotu, prenosi The Guardian.

Djelo se u katalogu spominje kao „Vrlo mala noćna muzika“ (Ganz kleine Nachtmusik), prema podacima biblioteke u Leipzigu.

Rukopis se sastoji od tamnosmeđeg mastila na ručno rađenom bijelom papiru, a dijelovi su pojedinačno povezani, rekli su istraživači.

Kohelov katalog opisuje djelo kao „sačuvano u jednom izvoru, u kome atribucija autora sugerira da je djelo napisano prije Mozartovog prvog putovanja u Italiju“.

(Agencije)