Udruženja pacijenata: Nepotpuni podaci su samo dio stvarne krize sa listama čekanja

Udruženja pacijenata okupljena oko inicijative “Glasaj za život” objavila su da su od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH dobila polovične podatke o aktuelnom stanju na listama čekanja Fonda solidarnosti.

Kako im je saopćeno, na Listi čekanja za lijekove ovog fonda nalazi se 1.299 pacijenata, od kojih najviše sa karcinomom dojki i pluća – čak 554 osobe, zatim 503 osobe sa ostalim onkološkim oboljenjima, 110 osoba oboljelih od multiple skleroze, 101 oboljeli od hematoonkoloških oboljenja, 28 pacijenata sa Crohnovom bolešću i 3 sa metastatskim melanomom. Procijenjeni trošak za njihovo liječenje, odnosno za zatvaranje postojeće Liste čekanja na lijekove iznosi sedam miliona KM mjesečno.

Ipak, tvrde da od te institucije nisu dobili podatke koliko je pacijenata na Listi čekanja za medicinske procedure koje se u našoj zemlji ne mogu obavljati, a te brojke najčešće su približne brojkama pacijenata koji čekaju na lijekove što govori da bi na listama čekanja moglo biti i više od 2.500 pacijenata.

Udruženja smatraju da bi izostavljanjem tih informacija javnost mogla steći pogrešan utisak da se broj pacijenata na listama smanjuje, a činjenice govore suprotno.

Na pitanje da li su tražili neophodna sredstva u rebalansu Budžeta Federacije BiH i u kojem iznosu, iz Zavoda su im odgovorili da su trenutno u proceduri pripremne radnje za izradu Budžeta za 2025.

U odgovoru je naglašeno da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH još nije pregovarao sa Vladom FBiH odnosno resornim ministarstvima o iznosu finansiranja za 2025., ali će svakako uzeti u obzir potrebna finansijska sredstva za liste čekanja kada se razgovori o sredstvima za 2025. budu obavljali.

– U ime svih pacijenata, tražimo hitnu reakciju nadležnih institucija i konkretne korake prema osiguravanju potrebnih finansijskih sredstava kako bi se eliminisale liste čekanja. Tražimo da se rebalansom budžeta pronađu dodatna sredstva i osigura efikasan sistem finansiranja zdravstva u FBiH. Ovo je borba za život, za pravo na dostojanstvo i zdravlje. Nijedan život više ne smije biti izgubljen zbog toga što sistem nije reagovao na vrijeme – saopćeno je iz Udruženja pacijenata okupljenih oko inicijative “Glasaj za život”.

(Fena)