Na opštu štetu, za privatni profit: Završni čin tragedije Neretve

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT objavila je fotografije od 22. septembra, koje prikazuju završne aktivnosti na hidroelektrani (HE) “Ulog” kod Kalinovika, objektu čiju izgradnju prate brojne veće i manje kontroverze.

Prema nezvaničnim informacijama, nije planirano dodatno punjenje akumulacije do kraja tekuće godine, dok će se u ovom periodu provoditi dodatna ispitivanja, s obzirom na to da su ranije primijećeni određeni problemi povezani sa značajnim gubicima vode iz akumulacije čija je planirana zapremina čak 6,44 miliona m³ vode.

Foto: ACT

Iako nije puštena u komercijalni pogon, HE “Ulog” već je napravila ogromnu ekološku štetu, s obzirom na to da je, u procesu izgradnje, dolazilo do višednevnih zamućenja Neretve nizvodno, što je za posljedicu imalo pomor riba, rakova i ostalih riječnih organizama.

Sigurnosni rizik izgradnje lučne brane visine 53 metra na trusnom i nestabilnom kalinovičkom tlu i više je nego prisutan. Štaviše, u akademskim krugovima HE “Ulog” označena je kao ekološka bomba koja ozbiljno prijeti Konjicu, Jablanicu, Mostaru i ostalim naseljima nizvodno.

Foto: ACT

Inače, investitor je privatna kompanija EFT Group, u vlasništvu Vuka Hamovića, najvećeg trgovca električnom energijom u regionu. Pogađajte, korist za lokalnu zajednicu, entitet i državu bit će zanemariva, a šteta ogromna.

“Vremena za konkretnu reakciju je sve manje, a možemo je očekivati jedino od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, koje se uključilo u slučaj i od entitetskih resornih ministarstava zatražilo dostavljanje relevantne dokumentacije o ovom projektu, nakon čega će odlučiti o poduzimanju određenih koraka”, navode iz Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

(AbrašMEDIA)