‘Nezaustavljivi život’ – moto ovogodišnjeg festivala MESS

Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 4. do 13. oktobra pod motom „Unstoppable life“ („Nezaustavljivi život“).

Organizatori su najavili kako će izvrsni domaći, regionalni i svjetski reditelji i rediteljice, od kojih su mnogi već nagrađivani na MESS-u, različitim teatarskim estetikama „naglasiti neuništivu snagu života i otpornost pred destrukcijom“, prenosi Fena.

„Ideja je jednostavna, ali snažna: ni zlo ni razaranje ne mogu zaustaviti život. U središtu ove poruke nalazi se uloga umjetnosti kao simbola nade, njen neprekidni glas u vremenu globalnih katastrofa“, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a.

„Dok svjedočimo nasilju i destrukciji, vjerujemo da ljudska priroda, u svojoj suštini, nadilazi destruktivne politike koje svijet guraju u pogrešnom smjeru. U kontrastu s neodgovornim liderima, događaji poput Festivala MESS predstavljaju prostore nade i obnove. Ono što činimo može izgledati kao malo zrno, ali upravo iz takvih sitnih sjemenki izrasta novi život, što vjerno poručujemo i našim ovogodišnjim vizuelnim identitetom“.

Upravo će predstava koja otvara MESS, Metro Gaza Hervea Loichemola, u čijoj produkciji učestvuje Freedom Theatre iz izbjegličkog kampa Jenin u Palestini, na najbolji način odgovoriti centralnoj temi.

„Iako se ne bavi direktno genocidom koji se dešava u Gazi, oni ukazuju na moć mašte i vjere u bolji život i bolji svijet, a što je u situaciji u kojoj oni žive apsolutno izraz otpora. Vjerovati u ljude i ono dobro u njima, moć da se suprotstave dehumanizaciji, nepojmljivoj destrukciji, čin je čiste hrabrosti“, navedeno je u najavi predstave.

Slavljenje snage kreativnosti i umjetnosti

Žoldakov Edvard II je priča o želji za moći i njenim posljedicama, u kontekstu vremena u kome živimo; Alessandro Serra u predstavi TraGùDiA: Pjesma o Edipu poziva publiku da skupa s izvođačima „obnovi plam uništene civilizacije“; Josef Nadj Punim mjesecom najavljuje pojavu novog života; Davide Lodice u Posjeti bavi se krivicom i neprijateljstvom prema strancima; Omar Rajeh u predstavi Ples nije za nas govori o svijetu koji nema prošlost, ali i nadi te suprotstavljanju strukturama moći; Žiga Divjak u Budućnosti progovara o posljedicama ljudskog zagađivanja prirode; Nermin Hamzagić se bavi temom samoće, praznoće i propašću srednje klase u Drami o Mirjani i ovima oko nje; Tamara Kučinović u Stepskom vuku govori o identitetu; Selma Spahić se u Kroćenju goropadnice posvetila dugoj historiji ušutkivanja žene; Paolo Magelli postavlja Malograđansku svadbu, komad Bertolta Brechta koji je smatrao da umjetnošću nemamo pravo zavaravati publiku iluzijama niti joj prikrivati stvarnost, ma kakva ona bila.

„Nezaustavljivi život slavi snagu kreativnosti i umjetnosti koja, uprkos surovoj stvarnosti, ne odustaje od empatije koja gradi mostove i podsjećamo na to da svi zaslužujemo puno više od ovog u čemu trenutno živimo. Zbog svega ovoga, pozivamo publiku da bude dio ovog teatarskog, ali i humanističkog iskustva“, naglasio je Kreševljaković.

(Agencije)