Assange: Svjetlo slobode nikada ne smije izblijediti

Julian Assange, osnivač medijske grupacije WikiLeaks, rekao je u utorak evropskim zastupnicima da je priznanje krivice za špijunažu, optužbe koju je protiv njega podnio SAD, bilo potrebno jer su se pravni i politički napori za zaštitu njegove slobode pokazali nedovoljnim.

Assange se danas obratio Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) u Strasbourgu.

“Priznao sam krivicu za bavljenje novinarstvom. U finišu sam izabrao slobodu umjesto neostvarive pravde”, rekao je 53-godišnji Assange u svom prvom javnom obraćanju otkako je pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Bio je optužen za primanje i objavljivanje stotina hiljada dokumenata koji su uključivali pojedinosti o zločinima američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Vratio se u Australiju u junu nakon što je postigao dogovor koji mu je osigurao slobodu, ali ga je prisilio da prizna krivicu za kršenje zakona SAD-a o špijunaži, čime je okončana pravna saga duga 14 godina.

PACE je objavio izvještaj o njegovom slučaju, u kojem je zaključeno da je bio politički zatvorenik te je pozvao Veliku Britaniju da istraži je li bio izložen nehumanom postupanju.

“Želim biti jasan: danas nisam slobodan jer je sistem funkcionirao nego zato što sam nakon više godina priznao krivicu za novinarstvo, jer sam tražio informacije i informirao javnost o tim informacijama”, istaknuo je Assange, prenijela je Hina.

‘Sloboda govora na mračnoj raskrsnici’

Također je dodao da je za njega pravda zauvijek zaključana jer je Američka vlada insistirala da ne može uložiti tužbu na Evropskom sudu za ljudska prava.

“Zbog toga je toliko važno da (…) institucije koje stvaraju norme poput PACE-a djeluju kako bi jasno dale do znanja da se ono što se meni dogodilo ne bi trebalo dogoditi drugima”, rekao je.

“Svi se obvežimo da ćemo učiniti svoj dio kako bismo osigurali da svjetlo slobode nikada ne izblijedi, da se potraga za istinom nastavi i da interesi nekolicine ne ušutkaju glasove većine.”

Assange je, također, rekao da je tranzicija iz pritvora u zatvoru maksimalne sigurnosti do govora pred Komitetom velika i duboka, ali da je iskustvo izolacije u maloj ćeliji teško prenijeti.

“To vam oduzima osjećaj sebe samog. Još nisam sasvim sposoban govoriti o onom što sam iskusio. Ono što se dogodilo meni, ne smije se nikom drugom dogoditi”, poručio je Assange i zahvalio se svima koji su se zalagali za njegovo oslobađanje.

“Sloboda govora i sve što iz nje proizilazi je na mračnoj raskrsnici”, upozorio je.

Assange je proteklih 14 godina proveo skrivajući se u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a potom u zatvoru maksimalne sigurnosti u Belmarsku, nedaleko od Londona.

Američke vlasti tvrde da su njegove objave bile nepromišljene, da su naštetile nacionalnoj sigurnosti i ugrozile živote agenata.

(Agencije)