Bunski kanali na poštanskoj marki!

Nakon nominacije Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i Ekološke udruge “Majski Cvijet” i prihvatanja prijedloga od strane komisije, JP BH POŠTA, povodom Svjetskog dana turizma, 27. septambra u opticaj je pustila još jednu poštansku marku posvećenu prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine – lokalitet Bunskih kanala.

Poštanska marka štampana je u tiražu od 50.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1,50 KM. Autor marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković.

“Sretni smo i ponosni smo što i na ovaj način uspjeli dodatno promovisati i afirmisati ovaj prirodni raritet čija su unikatnost i značaj prepoznati još 70-ih godina prošlog vijeka, kada je upisan u Registar zaštićenih spomenika prirode.

Istinski vjerujemo da Bunski kanali, na kojima je spriječena izgradnja dvije male hidroelektrane (mHE), mogao postati jedna od značajnijih turističkih atrakcija u našoj državi i nadamo se da će turističke zajednice i organi vlasti na svim nivoima djelovati u tom pravcu.

Prema Bunskim kanalima i sličnim prirodnim fenomenima trebamo se odnositi s puno više pažnje i odgovornosti kako bismo njihovu ljepotu očuvali i za generacije koje dolaze”, navode iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

(AbrašMEDIA)