Pročešljane građevinske tvrtke diljem Njemačke, uhićeno sedam ljudi

Njemački tužitelji proveli su opsežne inspekcije u građevinskom sektoru zbog sumnje da kompanije izbjegavaju uplatu doprinosa u sustav socijalnog osiguranja

Oko 800 službenika provelo je više od 100 inspekcija u devet saveznih njemačkih zemalja, prema uredu državnog tužitelja u Hannoveru koji vodi istragu.

Tijekom inspekcija uhićeno je sedam osumnjičenika, naveo je ured.

Državni tužitelji sumnjaju da je 25 osoba za plaćanje radnika koristilo mrežu fiktivnih uslužnih tvrtki i lažnih faktura i da nisu uplatile milijuna eura obveznih doprinosa u programe socijalnog osiguranja.

U fokusu je istrage građevinski sektor i šire područje Hamburga i Duesseldorfa, rekao je glasnogovornik ureda državnog tužitelja, pojasnivši da provjeravaju tri uslužne tvrtke zbog izdavanja lažnih faktura brojnim građevinskim poduzećima.

Glavni je cilj inspekcija, provedenih u utorak, bilo pribavljanje poslovnih dokumenata i uređaja koji će poslužiti kao dokazi. Vlasti su se također nadale da će zaplijeniti više od pet milijuna eura imovine, ali još nije jasno koliki je iznos zaplijenjen.

Na gradilištu u gradu Siegenu zatečeno je 17 stranih radnika bez radnih dozvola. Gradilište je sada pod istragom zbog nezakonitog zapošljavanja, navodi agencija dpa, a prenosi Hina.

(Agencije)