SSSBiH: Poslodavci očekuju da sa minimalnim brojem radnika ostvaruju maksimalne profite

Radnici širom svijeta današnji dan obilježavaju kao simbol borbe za sigurnost radnog mjesta, redovne plate, zdravstvenu, socijalnu i penzijsko-invalidsku zaštitu, mogućnost organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te istinsko uključivanje u socijalni dijalog.

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) naglašava da se dostojanstveni rad temelji na uvjerenju da su za stvaranje najboljih perspektiva za društveni napredak i razvoj nužne sve četiri njegove komponente – zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog. Međunarodna konfederacija sindikata od 2008. godine 7. oktobar obilježava kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

– Nažalost, ovogodišnji Svjetski dan dostojanstvenog rada u Bosni i Hercegovini dočekujemo u trenucima žalosti za izgubljenim životima u nepogodama koje su zadesile dijelove naše zemlje i suosjećajući sa ljudima koji su izgubili svoje najmilije i domove.

Takođe ga dočekujemo u uslovima kad je sve manje rada i radnika, a sve više napora najodgovornijih u zemlji da i ono malo radnika što imamo ostave bez trunke dostojanstva. Kako drugačije shvatiti napore predstavnika poslodavaca da nemamo kolektivne ugovore koji štite prava radnika? Činjenica je da još nije usvojen zakon o minalnoj plati kojim bi ona bila definisana u iznosu od 1.000 KM, a da su troškovi života višestruko povećani odkad smo pokrenuli inicijativu za njegovo usvajanje – navode iz SSSBiH.

U saopćenju za javnost naglašavaju da rijetki danas vode računa o radnicima, njihovim pravima i egzistenciji te da je fokus interesovanja odgovornih isključivo i jedino na zaštiti kapitala.

– Poslodavci očekuju da sa minimalnim brojem radnika ostvaruju maksimalne profite, dok ti isti radnici razmišljaju šta od osnovnih životnih namirnica mogu priuštiti sebi i članovima svojih porodica. Radnici i radnice u Bosni i Hercegovini odavno ne osjećaju dostojanstvo na svojim radnim mjestima, dok im je istovremeno život već godinama životarenje i preživljavanje. Naša misija ostaje borba za dostojanstven rad i životni standard koji će svim radnicima i radnicama omogućiti dostojanstven život – saopćila je Služba za informisanje.

(FENA)