Kantonalni sud u Tuzli poništio urbanističku saglasnost za vađenje kamena na lokalitetu Gornja Špionica

Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku u korist Mjesne zajednice Špionica Centar u sporu protiv Vlade Tuzlanskog kantona.

Sud je poništio odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, koja je dala dozvolu firmi “ITK MUSIĆ” d.o.o. Srebrenik za vađenje kamena na lokalitetu Gornja Špionica.

Priredila: Aldina Lipovac – Jandrić, AbrašMEDIA

Sud je utvrdio da prvostepeni organ nije pravilno primijenio zakon i da činjenice nisu u potpunosti provjerene.

Naglašeno je da Mjesna zajednica Špionica Centar, kao zainteresovana strana, ima pravo učestvovati u postupku jer se eksploataciono polje nalazi na njenom području. Predmet je vraćen na ponovno razmatranje kako bi se ispravile greške i ispoštovale primjedbe suda.

“Ova presuda naglašava koliko je važno da se kamenolomi ne otvaraju bez adekvatne procjene utjecaja na okoliš i učešća lokalne zajednice.

Slučaj u Donjoj Jablanici, gdje je ilegalni kamenolom doprinio bujičnim poplavama, pokazuje koliko su ovakvi zahvati opasni. Neodgovorno planiranje može uništiti ekosisteme i ugroziti lokalno stanovništvo, zbog čega je važno strogo poštovati procedure i uključiti zajednicu u donošenje odluka”, navode iz Aarhus centra BiH.

(AbrašMEDIA)