Google izgubio spor protiv EU-a, mora platiti 2,4 milijarde eura

Tehnološki gigant Google izgubio je spor koji je pokrenuo protiv kazne Evropske unije (EU) uvedene zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

Sud pravde EU potvrdio je odluku nižeg suda, odbacivši žalbu na kaznu od 2,4 milijarde eura koju je izrekla Evropska komisija, zbog toga što kompanija, u rezultatima pretrage, daje nezakonitu prednost svojim preporukama za kupovinu u odnosu na rivale.

„Sud pravde odbacuje žalbu i time potvrđuje presudu Općeg suda“, naveo je sud, prenosi AP.

Komisija je optužila Google da bez prava u pretrazi usmjerava korisnike na svoj Google Shopping čineći štetu konkurentnim pružateljima istih usluga.

To je jedna od tri kazne u iznosu od više milijardi eura koje je Evropska komisija nametnula toj kompaniji u posljednjih 10 godina.

Google razočaran odlukom, potrošači je pozdravljaju

„Razočarani smo odlukom Suda, koja se odnosi na veoma specifičan skup činjenica“, kratko se oglasio Google.

Još 2017. godine kompanija je ustvrdila da je uvela izmjene u poslovanju kako bi se uskladila sa odlukom Evropske komisije, za koje navodi da su dobro funkcionirale.

Evropska potrošačka grupa BEUC pozdravila je odluku suda, rekavši da ona pokazuje kako zakon o konkurenciji bloka „ostaje veoma relevantan“ na digitalnim tržištima.

„Google je nanio štetu milionima evropskih potrošača tako što je osigurao da konkurentske usluge kupovine budu praktično nevidljive“, naveo je BEUC, prenosi Beta.

(Agencije)