UN: Pojasu Gaze ove zime prijeti katastrofalna glad

Gotovo 345.000 stanovnika Pojasa Gaze bit će ove zime suočeno s “katastrofalnom” glađu, u odnosu prema 133.000 u ovom trenutku, upozorio je UN u izvještaju.

Pomoć u hrani koja je stigla ovog ljeta omogućila je poboljšanje situacije, no gotovo potpuni zastoj konvoja u septembru promijenit će taj trend, navodi se u izvještaju Integrirane klasifikacije faza prehrambene sigurnosti (IPC), plodu rada nevladinih organizacija i agencija UN-a među kojima je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) iz Rima.

“To drastično smanjenje jako će ograničiti sposobnost porodica da se prehrane i imaju pristup osnovnim robama i uslugama u mjesecima koji dolaze.”

Izvještaj je objavljen nakon što su SAD i zvaničnici UN-a upozorili Izrael da ne provodi “politiku gladi” u Pojasu Gaze kao oblik “oružja u ratu”, što Izrael odlučno negira.

‘Katastrofalna’ situacija

Po izvještaju, “gotovo 1,84 miliona stanovnika Pojasa Gaze pati od visokih nivoa akutne prehrambene nesigurnosti koja odgovara nivou tri ili više” na ljestvici od pet (tri: kriza, četiri: vanredno stanje, pet: katastrofa).

Od novembra ove godine do aprila iduće ta će brojka porasti na 1,95 miliona odnosno više od 90 posto stanovništva, po projekcijama UN-a za to razdoblje.

Među njima, 345.000 ljudi ili 16 posto populacije bit će suočeno s “katastrofalnom” situacijom.

“Iako manje naseljeni, Rafah i sjever Pojasa Gaze suočeni su s ozbiljnijom prehrambenom nesigurnosti”, iako je gotovo cijeli Pojas Gaze u krizi, navodi se.

Humanitarna pomoć nije dovoljna

U svjetlu tog izvještaja, zamjenica glavnog direktora FAO-a Beth Bechdol pozvala je da se odmah omogući doprema osnovne humanitarne pomoći i žitarica na vrijeme za zimsku sjetvu od oktobra do decembra.

“Humanitarna pomoć nije dovoljna. Ljudima treba svježa i hranjiva hrana. Moramo pomoći poljoprivrednicima da bi se osjetila razlika”, rekla je.

Čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA Philippe Lazzarini rekao je u srijedu u Berlinu da je utvrdio “drastičan pad” broja konvoja s pomoći u hrani na jugu Pojasa Gaze te da je postalo “ekstremno složeno” dovesti ih na sjever enklave.

“Glad u Pojasu Gaze umjetno je stvorena” i Izrael “aktivno sprječava konvoje da prijeđu granicu”, rekao je.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon to je negirao, rekavši da je u Pojas Gaze dopremljeno “više od milion tona pomoći”.

(Agencije)