Pokrenut istražni postupak protiv Nikole Gruevskog

Specijalno javno tužilaštvo pokrenulo je istražni postupak protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja u predmetu “TNT” u vezi sa rušenjem objekta makedonskog biznismena Fiata Canoskog.

Gruevski, koji je lider vladajućeg VMRO-DPMNE, i bivši ministar transporta Makedonije Mile Janakijevski podstakli su, sa ciljem odmazde Canoskom zbog napuštanja koalicije sa VMRO-DPMNE, predsjednika skopske gradske opštine Gazi Baba Tonija Trajkovskog da eksplozivom sruši poslovni objekat “Kosmos”.

“U vezi sa predmetom `TNT` donijeta je naredba za sprovođenje istražnog postupka protiv tri lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo po članu 353 Krivičnog zakonika”, saopšteno je iz Specijalnog javnog tužilaštva.

U trenutku kada je Tužilaštvo objavilo ovaj slučaj, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov donio je odluku o aboliciji Gruevskog, Janakijevskog i Trajkovskog, zbog čega nije postojala mogućnost da protiv njih bude pokrenut postupak.

Specijalno tužilaštvo zatražilo je mjeru pritvora za gradonačelnika Bitolja Vladimira Talevskog, prvoosumnjičenog u slučaju “Transport”, kao i za načelnika Pete uprave Gorana Gruevskog.

Optužnica tereti Talevskog da je za prevoz učenika izdvojio duplo veći iznos od predviđenog, dok je Gruevski optužen u slučaju “Tvrđava” za uništavanje opreme kojom je izvršeno nelegalno prisluškivanje.

Tužilaštvo je saopštilo da je zatražilo da bude nastavljen postupak protiv lidera opozicionog SDSM Zorana Zaeva u slučaju “Puč”, u kojem je optužen za špijunažu i nasilno preuzimanje vlasti.