Održan seminar “Unaprjeđenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture”

Danas je na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održan seminar pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Šesti po redu seminar održan je u organizaciji Sportskog saveza grada Mostara, Pedagoškog zavoda Mostar, Zavoda za školstvo Mostar, uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Dženan Šuta viši sportski menadžer Sportskog saveza grada Mostara, rekao je, kako je cilj svake godine okupiti nastavnike i profesore tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa područja HNK-a, da se susretnu i razmjene ideje, a sve u cilju unaprjeđenja nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Enisa Gološ, vd. direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, je rekla da je seminar vrlo važan, jer živimo u jednom posebnom vremenu, kada učenici provode sve više vremena sjedeći, ulazeći na internet stranice koje su im dostupne, tako da oni zapravo imaju problem fizičkog i psihofizičkog razvoja.

“U isto vrijeme boraveći na tim stranicama nekontrolirano jedu, jedu nezdravu hranu. Zadatak profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja jeste da tu djecu odvrate od takvih navika i ukažu na važnost zdravog duha u zdravom tijelu, tako da smatram da su profesori i nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja posebno važni, jer na taj način ono utiču na svoje učenike, ali i na svoje radne kolege”, rekla je Enisa Gološ.

Željko Ćorić iz Zavoda za školstvo, je rekao, da je inovativni rad samih nastavnika i profesora tjelesnog odgoja, nove metodologije i novi načini rada cilj ovakvih seminara.

“Naši nastavnici trebaju da dođu do novih saznanja i novih metoda primjene u praksi, kako sa pedagoškog standarda, tako i sa profesionalnog. Sam odziv koji imamo svake godine i česti upiti koje dobijamo od profesora tjelesnog odgoja nam kaže da od ovakvih seminara ima velike koristi. Bitna nam je povratna informacija s terena”, kazao je Željko Ćorić.

Predavači na seminaru bili su profesori sa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Partner ovogodišnjeg Seminara je Japanska agencija za međunarodnu saradnju – JICA.

(AbrašMEDIA)