Preminuo je Florian Schneider, jedan od utemeljitelja elektroničkog pop benda Kraftwerk

Florian Schneider, član i jedan od osnivača legendarnog elektroničkog glazbenog sastava Kraftwerk, preminuo je u 73. godini. Vijest je britanskom Guardianu potvrdio jedan od njegovih glazbenih suradnika, otkrivši da je Schneider preminuo prije tjedan dana te je imao privatan sprovod. Vijest je kasnije potvrdio i Sony Berlin.

Florian Schneider rođen je 1947. godine, i bio je sin uglednog arhitekta Paula Schneider-Esbelena koji je dizajnirao aerodrom u Koelnu. Glazbeni počeci vezani su mu uz studiranje u Duesseldorfu, gdje je nakon prvog benda Pissoff svirao u raznim skupinama.

Baveći se eksperimentalnom i otvorenom glazbom, nazvanom krautrock, Schneider je s Ralfom Hutterom osnovao bend Organisation, a dvojac je kasnije 1970. godine osnovao Kraftwerk.

Svirao je razne instrumente, uključujući flautu, violinu i gitaru, čije je zvukove često filtrirao elektroničkom obradom, a zanimanje za elektroničku neprestano je raslo.

‘Shvatio sam da je flauta previše ograničavajuća. Ubrzo sam kupio mikrofon i zvučnike, zatim i echo, a onda i sintisajzer. Dosta kasnije potpuno sam odbacio flautu’, opisao je jednom prilikom proces prelaska na elektroniku Schneider, prenosi Hina.

Nakon tri albuma s Hutterom sredinom 70-ih, Kraftwerk je objavio ‘Autobahn’ i proširio se na kvartet. Album je sastavljen prvenstveno na zvuku sintisajzera, a zbog vrlo originalnog zvuka i duhovitih tekstova postigao je ogroman uspjeh, dosegnuvši top 5 u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Kraftwerk je bio jedan od predvodnika njemačke glazbene scene početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, okupljene oko naziva krautrock, kao i pionir elektroničke glazbe općenito.

Inspirirao je glazbenike poput Davida Bowieja i Garyja Numana te glazbenih sastava poput The Human League, Daft Punk i Depeche Mode, a neki su ga prozivali ‘Beatlesima elektronike’, piše BBC.

Schneider je napustio Kraftwerk 2009., a Ralf Huetter, drugi osnivač sastava, nastavio je nastupati s Henningom Schmitzom, Fritzom Hilpertom i Falkom Grieffenhagenom.

Kraftwerk je kasnije ove godine planirao koncertnu turneju popraćenu trodimenzionalnim vizualizacijama povodom 50. godišnjice osnivanja, no ona je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Schneider je u bendu svirao sintesajzer, vokoder, flautu, saksofon i druge instrumente, te je bio jedan od vokala.

(Agencije)