Izrael najavio novu izgradnju stanova na Zapadnoj obali

Izrael je u srijedu najavio plan o izgradnji više hiljada novih domova u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi s vođom stranke Plavo i bijelo Benny Gantzom početi razgovore u okviru vlade od 1. jula o proglašenju izraelskog suvereniteta nad naseljima i strateški ključnoj dolini Jordana na Zapadnoj obali, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U međuvremenu Vrhovni sud Izraela razmatra žalbe upućene na njihov dogovor o formiranju koalicione vlade.

Dozvoljena je gradnja oko 7.000 stambenih jedinica u naselju Efrat, saopćio je kabinet izraelskog ministra odbrane Naftalija Bennetta.

“Zamah izgradnje u zemlji ne smije se zaustaviti čak i na sekundu”, napisao je Bennett na svom Twitter nalogu.

Većina svjetskih sila izraelska naselja smatraju nelegalnim, a to osuđuju i Palestinci, koji vide cjelokupnu Zapadnu obalu, koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, kao dio njihove buduće države.

SAD je ponudio da priznaju izraelski suverenitet na Zapadnoj obali, u okviru prijedloga koji je američki predsjednik Donald Trump iznio u februaru, koji, također, predviđa razgovore o osnivanju palestinske države na 70 posto teritorije.

Američki državni sekretar Mike Pompeo planira posjetiti Izrael tokom naredne sedmice i sastati se s Netanyahuom i Gantzom, izjavio je neimenovani izvor upoznat s planovima o putovanju, bez navođenja šta će se tokom susreta naći na dnevnom redu.

(Agencije)