Čelnica ECDC-a: Drugi val korona virusa nije samo teorija

Šanse za drugi val infekcije korona virusom širom Evrope više nisu daleka teorija, izjavila je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji je odgovoran za savjetovanje vlada o kontroli bolesti.

“Pitanje je kada i koliko će velik [biti drugi val], to je pitanje po mom mišljenju”, istakla je Ammon za britanski dnevnik Guardian, prenosi Tanjug.

Guardian navodi kako je “na naučnicima neizbježan zadatak da nam kažu istinitu situaciju kada je riječ o pandemiji korona virusa” te kako su epidemiolozi istupili kao najiskreniji u cijeloj krizi, nekada i na svoju štetu.

Ammon, bivša savjetnica vlade Njemačke, “otvoreno govori u prvom razgovoru za britanski list od početka krize”, dodaje Guardian.

“Kada pogledate karakteristike virusa, kada pogledate podatke različitih država o zajedničkom imunitetu – koji uopće nisu pozitivni, jer iznose između dva i 14 posto, što ostavlja od 85 do 90 posto neimunim – virus je svuda oko nas, kruži daleko više nego u januaru i februaru”, kaže ona.

“Ne želim stvarati sliku smaka svijeta, ali mislim kako moramo biti realni. Sada nije pravo vrijeme da se u potpunosti opustimo”, rekla je Ammon.

(Agencije)