Guverner New Yorka: Na antitijela češće pozitivni siromašni građani

Stanovnici New Yorka iz siromašnijih zajednica češće su bili pozitivni na antitijela na COVID-19 od prosjeka, što skreće pažnju na nesrazmerni uticaj bolesti na obojene ljude, izjavio je u srijedu guverner ove američke savezne države Andrew Cuomo.

Na dnevnom brifingu je rekao kako od 8.000 ljudi testiranih u zajednicama s malim primanjima u gradu New Yorku 27 posto ima antitijela na COVID-19, bolest uzrokovanu novim korona virusom, u poređenju sa 19,9 posto u općoj populaciji.

Istraživanje, koje je provedeno u koordinaciji s Northwell Health i crkvama u zajednici, pokazalo je koliko je virus uzeo maha među Afroamerikancima i latino stanovnicima u siromašnijim gradskim četvrtima, rekao je Cuomo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kao primjer je naveo da je 43 posto ispitanih u Morrisaniji, stambenom području s niskim prihodima u Bronxu, pozitivno na antitijela.

Morrisania je, također, imala 81 posto višu stopu hospitalizacije u odnosu na gradski prosjek, kazao je guverner.

Iako je vrhunac epidemije prošao i brojke su se poboljšale, Cuomo je apelirao na Njujorčane da nose maske u javnosti.

Naveo je kako se na državnom nivou nastavio silazni trend broja hospitalizacija, dok se povećao dnevni broj preminulih na 112, sa 105 dan ranije.

(Agencije)