Slovenija građanima dijeli turističke vaučere od 200 eura

Vaučeri kojima Slovenija želi potaknuti potrošnju u turizmu koštat će državni budžet 345 miliona eura bit će izdati u elektronskom obliku i moći će se koristiti već od 1. juna, izjavio je u srijedu slovenski ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Takozvani turistički bonovi dio su novog paketa pomoći Vlade nakon završetka epidemije korona virusa i dobit će ih svi punoljetni građani u iznosu 200 eura, djeca u visini od 50 eura, i moći će se iskoristiti od 1. juna, a najkasnije do kraja godine, potvrdio je ministar i potpredsjednik Vlade zadužen i za turizam.

“Turizam je najpogođeniji epidemijom i njene će posljedice osjećati još dugo”, kazao je Počivalšek, dodavši kako je u tom pogledu ta grana ekonomije specifična u odnosu na druge, pa zaslužuje poseban oblik stimulacije i pomoći.

Izrazio je nadu da će Vladin prijedlog parlament što prije prihvatiti, kako bi se vaučeri, odnosno “turistički bonovi”, što prije mogli početi koristiti.

Pet miliona noćenja

Tehnički, bon u nematerijalnom obliku će trebati iskoristiti odjednom u nekom od slovenskih turističkih objekata, njime se, uz pokaz ličnog poreznog broja, plaća noćenje ili noćenje s doručkom za kratkotrajni boravak, a država će onda u roku od osam dana na račun uplatiti novac, prenosi Fena, pozivajući se na Hinu.

Računa se kako će uz taj oblik domaće turističke potrošnje, uz 345 miliona “bonova” koje poklanja država, građani potrošiti dodatnih 172 miliona eura.

Tako bi se, prema očekivanjima Vlade, moglo osigurati oko pet miliona noćenja u hotelima, kampovima i drugim oblicima turističkog smještaja i tako premostiti razdoblje do dolaska većeg broja stranih gostiju, pošto strani gosti, uglavnom oni iz Italije, Njemačke i Austrije, ostvaruju tri četvrtine noćenja u Sloveniji u normalnim turističkim godinama.

(Agencije)