UNESCO širi program zaštite od cunamija, uključuje i Sredozemlje

UNESCO je odlučio proširiti svoj program zaštite od cunamija na sve rizične zone u svijetu do 2030. uključujući i Sredozemlje, gdje je cunami moguć kroz idućih trideset godina, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Parizu.

Pilot program koji je testiran u desetak regija Kariba, Pacifika i Indijskog oceana bit će proširen na tisuće drugih mjesta, objavila je organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu.

Većina cunamija dosad je pogađala obalno stanovništvo Tihog i Indijskog oceana. Ali UNESCO podsjeća da su sve regije uz more rizične, uključivo i područje Sredozemlja.

“Mogućnost vala od metra, dakle katastrofalnog, u sljedećih trideset godina je vrlo visoka”, rekao je Vladimir Rjabinin, izvršni tajnik Međuvladine oceanografske komisije UNESCO-a.

Oko 70 posto cunamija uzrokuju potresi, rekao je Rjabinin, kao što je bio slučaj u Indijskom oceanu 2004. kada je poginulo više od 210.000 ljudi. Oni mogu biti i posljedica vulkanskih erupcija kao što se dogodilo na otoku Tongi u Pacifiku u siječnju.

“Više od 40 zajednica u 21 zemlji sada je sigurnije nakon provedbe našeg programa ‘Tsunami Ready'”, rekao je Rjabinin.

Dodao je da UNESCO želi “osigurati da sto posto obalnog stanovništva koje se nalazi u potencijalnoj opasnosti bude spremno reagirati” u slučaju cunamija.

(HINA)