Britanski Vrhovni sud presudio da škotska vlada ne može održati drugi referendum o nezavisnosti

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio je u srijedu da škotska vlada ne može održati drugi referendum o nezavisnosti bez odobrenja britanskog parlamenta, zadavši udarac onima u Škotskoj koji su se nadali da će se referendum održati naredne godine, javlja Reuters.

Predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva izjavio je da “parlament Škotske nema ovlasti da donense zakon o referendumu za nezavisnost.”

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon izjavila je u srijedu da je razočarana presudom Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije kojom se zapravo odbija drugi referendum o nezavisnosti Škotske i da ta presuda samo jača argumente za nezavisnost, javlja Reuters.

– Iako sam razočarana, poštujem odluku Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva – on ne donosi zakone, samo ih tumači – napisala je Sturgeon na svom Twitter profilu.

Dodala je da zakon koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez pristanka Westminstera razotkriva da je bilo kakva ideja o Ujedinjenom Kraljevstvu kao dobrovoljnom partnerstvu samo mit i da upravo to opravdava želju za nezavisnom Škotskom.

(FENA)