Ombudsmeni objavili Specijalni izvještaj o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja

U okviru aktivnosti na obilježavanju “Međunarodne nedjelje djeteta“ Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine izdala je “Specijalni izvještaj o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja s posebnim fokusom na stanje u ustanovama“.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine odlučili su izraditi specijalni izvještaj koji se odnosi na djecu bez roditeljskog staranja na osnovu registriranih predmeta u Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a koji su ukazivali na značaj i ozbiljnost navedene teme.

Cilj ovog izvještaja je, na osnovu sveobuhvatne analize pravnog okvira, relevantnih podataka prikupljenih u komunikaciji s nadležnim institucijama/ustanovama i na terenu, utvrditi stvarno stanje kada je u pitanju zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini.

Također, izvještaj ima za cilj da podsjeti sve nadležne i širu javnost u Bosni i Hercegovini da su djeca najranjivija kategorija društva i da je potrebno preduzeti efikasnije mjere za zaštitu djece bez roditeljskog staranja.

Izveštaj se može preuzeti na web stranici institucije Ombudsmena, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA)