Krivične prijave protiv “Adriatic Metals BH”, Paula Cronina i Alema Loge

Kantonalna uprava za šumarstvo (Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu) uputilo je tri krivične prijave Kantonalnom Tužilaštvu Zenica i to protiv pravnog lica “Adriatic Metals BH” d.o.o, Cronina Paula Davida – direktora Adriatic Metels BH i Alema Loge – izvršnog direktora Adriatic Metels BH.

Naime, prema našem izvoru, gore navedena lica se terete da su od 15. 7. do 19. 7.  odgovorni za golu sječu 86 stabala jele, smreče, bukve i javora, te je 29. 8. 2023. posječeno 26 stabala jele i smreče.

14. 9. do 20. 9.  2023. godine u šumi državne svojine, na području Vareš, u svojstvu nosioca prava na koncesiju za istraživanje i eksploataciju ruda, kao investitori i nalogodavci, prilikom izvođenja radova na istraživanju mineralnih resursa, izvršili pustošenje šuma na način da su izvršili čistu sječu 450 stabala jele i smrče i bukve, ukupne bruto drvne mase od 375,35 m kubnih, bez prethodne saglasnosti doznake i odobrenja nadležnog organa.

Čistom sječom velike količine stabala i stvaranjem goleti na državnom šumskom zemljištu, isti su direktno ugrozili opstanak šuma i njihove ekološke funkcije.

Šteta koju čini Adriatic Metlas ne ogleda se samo u bespravnoj sječi šume, nego i u zagađenju vodotoka što se i vidi na snimku potoka blizu rudnika.

Očekujemo da lokalne vlasti poduzmu mjere zbog ovakvog zagađenja pitke planinske vode.

https://www.facebook.com/Ekoakcija/videos/313591231285042/

(AbrašMEDIA)