Slovački premijer Fico u bolnici nakon atentata

Slovački premijer Robert Fico je upucan, javljaju lokalni mediji.

Novinska agencija TASR javila je da je Fico upucan ispred zgrade u centralnom slovačkom gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade i gdje se susreo sa svojim pristalicama.

Čulo se nekoliko pucnjeva, javljaju novinari sa lica mjesta.

Slovačka hitna služba poslala je helikopter po 59-godišnjeg Ficu nakon što je dobila informaciju da je ustrijeljen u stomak.

Premijer je prevezen u bolnicu, a policija je privela navodnog napadača.

Fico je, prema riječima glasnogovornice bolnice, bio pri svijesti kada je dovezen, prenio je Reuters.

Dodala je da je zbrinut i da su mu životne funkcije stabilizirane. Nakon toga je, dodala je, prebačen je u objekat visoke sigurnosti, bez iznošenja detalja.

Handlova se nalazi oko 180 km sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Lubos Blaha potvrdio je tokom sjednice da se dogodila pucnjava, te ju je odgodio do daljnjeg, objavila je slovačka novinska agencija TASR.

Fico je premijersku poziciju preuzeo u oktobru prošle godine, te je od tada promijenio vanjsku politiku zemlje, iznoseći proruske stavove.

Osim toga, pokrenuo je reforme krivičnog zakona i zakona o medijima, izazivajući zabrinutost zbog slabljenja vladavine prava.

Ubrzo nakon pucnjave, oglasila se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je “oštro osudila gnusni napad na Ficu”.

“Oštro osuđujem podli napad na premijera Roberta Ficu. Ovakvim nasilnim postupcima nema mjesta u našem društvu. Potkopavaju demokratiju, naše najdragocjenije dobro. Moje su misli sa premijerom Ficom i njegovom porodicom”, navela je.

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova osudila je “brutalan i nemilosrdan” napad na premijera.

“Šokirana sam”, rekla je Caputova.

“Fici želim puno snage u ovom kritičnom trenutku i brz oporavak od napada.”

Oglasili su se i premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban, odnosno Donald Tusk, koji su izrazili šok zbog događaja, dok je njemački kancelar Olaf Scholz poručio da nasilju nema mjesta u evropskoj politici.

(Agencije)