Skandalozan potez PBP d.o.o. Konjic: Totalnim herbicidima na stanovništvo!

Nedavno je firma PBP d.o.o. Konjic, kojoj je povjereno održavanje oba regionalna putna pravca na području mjesnih zajednica “Neretvica” i “Jasenik”, pojas uz puteve tretirala nekim od totalnih herbicida koji su spržili vegetaciju, javlja stanovništvo Buturović Polja i okoline.

Dalje navode kako korištenje ovih otrovnih hemijskih preparata u naseljenim mjestima Kostajnici, Buturović-Polju, Obrima, Trusini, Goranskom Polju i ostalim, na nekim mjestima tek na par metara udaljenosti od kuća, je katastrofalan potez i iskreno vjeruju da će odgovorni biti sankcionisani.

 

“Napominjemo da je tretiranje totalnim herbicidima vršeno i u neposrednoj blizini njiva na kojima pasu domaće životinje poput krava i ovaca, odnosno lokalni poljoprivrednici uzgajaju različite poljoprivredne kulture pa je ovakav potez još skandalozniji”, navodi stanovništvo Buturović polja i oklolnih sela.

U međuvremenu smo, kao stanovnici direktno ugroženi ovim postupkom, iskoristili mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, poduzevši sljedeće korake:

– Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” uputilo je zahtjev nadležnoj inspekciji za hitno vršenje inspekcijskog nadzora;
– Upućen zvanični upit prema Upravi za puteve pri Ministarstvu saobraćaja i veza HNK kako bismo došli do informacije je li PBP d.o.o. Konjic imao saglasnost za ovakvo djelovanje i
– Poslan upit predstavniku PBP d.o.o. Konjic sa zahtjevom za dostavljanje više informacija o ovom slučaju, na koji još uvijek nismo dobili odgovor.
– Prethodno je naš sugrađanin, stočar iz naselja Obri također obavijestio nadležnu inspekciju, dok je policija sačinila službenu zabilješku.

“Gospodo, dolina Neretvice više nije divlji zapad i područje na kojem ćete moći provoditi šta vam padne na pamet!”

(AbrašMEDIA)