Monetova slika prodana za 35 miliona dolara

Slika Claudea Moneta prodana je za gotovo 35 miliona dolara na aukciji, koju je organizirala kuća Sotheby’s, označavajući dobar početak proljetne prodaje umjetnina u New Yorku.

I Sotheby’s, i konkurentska aukcijska kuća Christie’s pokrenule su u ponedjeljak proljetnu aukcijsku sezonu. Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, žustra prodaja u Londonu i Parizu potakla je optimizam za 2024. godinu, javlja AFP.

Slika Meules à Giverny, koju je francuski modernista Claude Monet naslikao 1893. godine, prodana je za 34,8 miliona dolara nakon užarenog nadmetanja.

Za to vrijeme, britansko-meksička umjetnica Leonora Carrington oborila je vlastiti aukcijski rekord s djelom Les Distractions de Dagobert prodanim za 28,5 miliona dolara.

Taj rekord stavlja Carrington među prvih pet najvrjednijih umjetnica na aukciji, objavio je Sotheby’s, kao i među četiri najbolja nadrealistička umjetnika, čime je pretekla Maxa Ernsta i Salvadora Dalija.

Kuća Christie’s prethodno je prodala djela savremene umjetnosti u vrijednosti gotovo 115 miliona dolara, uključujući sliku Jean-Michela Basquiata za 32 miliona dolara. U aukcijskoj kući Phillips Basquiatova slika Bez naziva (ELMAR) prethodno je prodana za 46,5 miliona dolara.

(Agencije)