AarhusGreenNet podsjeća nadležne institucije oba entiteta da je vrijeme za nove zakone o zaštiti prirode

Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta koji se obilježio 22. maja širom svijeta, Mreža Aarhus centara za Zelenu agendu i zaštitu okoliša (skraćeno AarhusGreenNet) pozvala je Narodnu Skupštinu Republike Srpske da usvoji Prijedlog Zakona o zaštiti prirode RS, a Vladu FBiH podsjeća da uputi u dalju proceduru tekst izmjena Zakona o zaštiti prirode FBiH.

Na jučerašnjoj sjednici Narodne Skupštine RS-a, pod tačkom 9. dnevnog reda nalazi se upravo Prijedlog Zakona o zaštiti prirode RS. U međuvremenu, Zakona o zaštiti prirode FBiH još uvijek nije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Razlike u mehanizmima primjene i samim tekstovima zakona između dva entiteta nije ništa neobično, ali to kreira neusaglašen zakonski sistem unutar same države.

Foto: Aarhus centar u BiH

“Ovakav pristup se neće moći dugo tolerisati, naročito sada kada su zvanično otvoreni pregovori sa Evropskom unijom, gdje Poglavlje 27, koje reguliše oblast okoliša i klimatske promjene čini preko 200 glavnih pravnih akata (direktiva, uredbi i sl.), za čije provođenje je nužno mnogo investiranja, koordinacije i harmonizacije. To uključuje i povećanje područja zaštite u skladu sa obuhvatima ekološke mreže Evropske unije, Natura 2000.“ – ističe pravna savjetnica, Nina Kreševljaković iz Aarhus centra u BiH, odnosno Aarhus centra Sarajevo.

“Predložen je bolji tekst Zakona o zaštiti prirode za Republiku Srpsku te očekujemo da bude usvojen na današnoj sjednici Narodne Skupštine. Novi zakonski okvir je zasigurno korak naprijed u pravom smjeru. Međutim, očekujemo da taj zakonski okvir kasnije bude i efikasno primjenjen u praksi. To je nešto što će dati prave promjene na terenu.“ – ističe pravni savjetnik, Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu, odnosno iz Aarhus centra u Banjoj Luci.

Foto: Aarhus centar u BiH

Podsjećamo, ukupna površina zaštićenih područja iznosi 3,98% teritorije Federacije BiH (Federalna strategija zaštite okoliša 2022-2032), i samo 2,96% ukupne teritorije Republike Srpske (Strategija zaštite životne sredine RS 2022-2032). To znači da je BiH i dalje na dnu evropske ljestvice po broju zaštićenih područja.

Na dnevnom redu sjednice Narodne Skupštine RSa nalazi se i Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kao i Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare – građanska inicijativa.

“Narodna Skupština RS će danas razmatrati o mnogim važnim pitanjima. Pozivamo najveće zakonodavno tijelo Republike Srpske da glasa u interesu građana/ki RS-a, kao i u interesu zaštite prirode i životne sredine. Također pozivamo nadležne institucije u Federaciji BiH da djeluju u istom pravcu. Put u Evropsku uniju znači osnaženo a ne potlačeno civilno društvo, te zaštićen biodiverzitet a ne opustošena priroda i okoliš.“– poručuju iz AarhusGreenNeta.

Izvor: Aarhus.ba