Uprkos skandalima, AfD i dalje ima istu podršku u Njemačkoj

Ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zadržala je drugo mjesto u anketama uoči izbora za Evropski parlament u junu, uprkos valu nedavnih skandala koji je prijetio narušiti stranačke nade, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Internetska anketa koju je proveo Institut za ispitivanje javnog mnijenja INSA za list Bild am Sonntag pokazala je da AfD ima 17 posto podrške, što je nepromijenjeno stanje u odnosu na april.

Njemački konzervativni savez CDU/CSU na vrhu je s 30 posto, vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDP) ima 14 posto podrške, a njeni koalicijski partneri Zeleni i Slobodna demokratska stranka 13 posto, odnosno četiri posto.

Proteklih sedmica je AfD potresan skandalima, a vodećem kandidatu stranke za evropske izbore Maximilianu Krahu zabranjeno je davati izjave za javnost nakon što je rekao da nisu svi pripadnici nacističkih SS paravojnih snaga bili zločinci.

Drugi kandidat stranke na evropskim izborima Petr Bystron također se povukao iz kampanje nakon što je njegov dom u Berlinu prošle sedmice pretražila policija. Bystron je pod istragom za pranje novca i podmićivanje te za povezanost s proruskim mrežama.

Osim toga, njemačka policija je prošlog mjeseca uhapsila Krahovog bivšeg pomoćnika Jian Guoa pod sumnjom za špijunažu. Krah ga je otpustio nakon optužbi da je parlamentarni pomoćnik špijunirao za Kinu.

Dok bujica negativnih naslova tek treba naštetiti AfD-u u njemačkim anketama, na evropskom nivou već je ostavila posljedice za stranku. Uoči izbora za Evropski parlament, AfD je ove sedmice izbačen iz grupe Identitet i demokracija (ID), saveza populističkih desničarskih stranaka u Parlamentu.

(Agencije)