Indijski svemirski startup Agnikul lansirao drugu privatnu raketu u zemlji

Indijski Agnikul Cosmos lansirao je svoju raketu Agnibaan po prvi put u četvrtak, pokretanu jedinim indijskim raketnim motorom koji koristi i plin i tečno gorivo u drugom letu privatne rakete u zemlji.

Prvi let Agnibaana je otkazan četiri puta u posljednja dva mjeseca zbog tehničkih problema. Posljednje otkazivanje je bilo u utorak, kada je lansiranje prekinuto pet sekundi prije polijetanja.

Svemirska agencija te južnoazijske nacije, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), nije uspješno upravljala raketom sa takozvanim “polukriogenim” motorom.

– Velika prekretnica, kao prvi ikad kontrolirani let polukriogenog tečnog motora ostvaren kroz aditivnu proizvodnju – objavio je ISRO na X-u.

Agnibaan je prilagodljivo, dvostepeno lansirno vozilo koje može nositi teret do 300 kilograma u orbitu od oko 700 kilometara.

Suborbitalni let u četvrtak trebao je testirati novi motor i 3D štampane dijelove. Kompanija nije odmah saopćila koliko je test trajao niti na koju visinu je raketa stigla.

(FENA)