BHRT i FTV potpisali sporazum o saradnji

Generalni direktori Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović i Radiotelevizije Federacije BiH Džemal Šabić potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji, uz posredovanje Ministarstva komunikacija i prometa ove države, što je “korak u rješavanju nikada teže situacije u kojoj se našao BHRT”.

“Nakon agonije i neizvjesnosti za ovu medijsku kuću i radnike koja je trajala pola godine, sredstva prikupljena na računu Elektroprivrede BiH od RTV takse bit će raspoređena idućih dana”, saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

“Nakon potpisivanja ovog sporazuma i doznačavanja novca na račun BHRT, radnicima će biti isplaćena plata, a dogovoreni su i budući, međusobni odnosi i obaveze između BHRT-a i FTV-a.”

Početkom maja bilo je obustavljeno emitiranje programa FTV-a na osnovu odluke Upravnog odbora BHRT-a da tom entitetskom servisu uskrati usluge produkcije zbog nagomilanog duga.

Na kanalima na kojima program emitira FTV od jutarnjih je sati bio samo testni signal uz kasnije emitovanje informativnih emisija.

Odluka o prekidu produkcijskih usluga iz BHRT za FTV obrazloženo je činjenicom da entitetska televizija državnom emiteru od decembra 2023. nije platila dug za produkcijske usluge koji je sada narastao na više od 800.000 eura, no ovaj potez zapravo je eskalacija dugogodišnjeg sukoba o načinu raspodjele sredstava koji se prikupljaju pretplatom.

Na odluku da im se uskrate usluge u RTV domu u Sarajevu, u kojem oba emitera imaju sjedište, predstavnici FTV-a reagirali su izjavom u kojoj krivicu za problem neriješenih dugovanja prebacuju na BHRT te ističu kako im se ovime uskraćuje ustavno i zakonsko pravo na rad, a javnosti na pravovremeno informiranje.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. u BiH je uveden sistem javnog RTV servisa kojega čine državni emiter BHRT, Radiotelevizija Federacije BiH (FTV) te Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS).

Zakonom o javnom servisu predviđeno je da se sredstva iz pretplata koja se prikupljaju na teritoriji cijele BiH dijele u omjeru po kojemu polovina tog iznosa pripada BHRT-u, dok entitetskim servisima pripada po 25 posto tih prihoda.

No RTRS taj je zakon jednostrano suspendirala i svu pretplatu prikupljenu u tom entitetu zadržava za sebe pa na taj način BHRT-u sada duguju više od 25 miliona eura. FTV je istovremeno upravljala novcem prikupljenim na području Federacije BiH i za sebe zadržavala veći dio pa BHRT-u tako duguje gotovo deset miliona eura.

(Agencije)