Nestaje Zalomka kakvu poznajemo: Radovi na brani Pošćenje mijenjaju kompletan postojeći ekosistem

U toku su radovi na brani Pošćenje, na rijeci Zalomci, a sa kreiranjem akumulacije i čitavim sistemom gradnje hidroenergetskog projekta Gornji horizonti, ovdje se mijenja kompletan postojeći ekosistem, upozoravaju aktivisti.

Kako navode iz Centra za životnu sredinu, koji su bili na tetenu, ova rijeka ponornica predstavlja ne samo značajnu žilu kucavicu za Nevesinjsko polje, nego i značajan dio jedne veće cjeline koja kroz hercegovački krš šalje svoje vode, koje mnogima predstavljaju izvor života, na različite strane.

Video možete pogledati na ovom linku.

Foto: PtSc

Njene vode poniru na jednom od najznačajnijih ponora koje imamo, a čiji kapacitet gutanja doseže do 110 metara kubnih u sekundi, što ga čini jednim od najvećih u Dinarskom kršu.

Ovaj ponor je još u prošlom vijeku dobio status zaštite kao Spomenik prirode, dok danas ne samo da ne uvažava zaštitu, već doživljava degradaciju.

Foto: Eko akcija, arhiva

“Danas, ponoru i rijeci Zalomci prijeti promjena koja će trajno narušiti prirodu ovog područja, a mi ćemo izgubiti jedinstven bogat biodiverzitet koji imamo”, zaključuju iz Centra za životnu sredinu.

(AbrašMEDIA)