Priština plaća ljudima da udome pse lutalice

Gradonačelnik kosovskog glavnog grada Prištine ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plaće u državi ako udome psa lutalicu.

U Prištini je oko 4 tisuće pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa.

Šokantna video snimka mladića koji brutalno tuče maloga psa lutalicu osvijestila je problem i prošli mjesec potaknula prosvjed aktivista i ljubitelja životinja.

– Ovo nije izoliran slučaj, to se događa psima svaki dan diljem Kosova, rekla je aktivistica za prava životinja Argjenta Dociqi.

– Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne. Ako ih hranimo i ne tučemo ih, neće biti agresivni, ustvrdila je 11-godišnja učenica Berta Meha, koja je s ocem bila na prosvjedu na glavnom prištinskom trgu.

Pedest eura mjesečno

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegov ambiciozan program, “Dom za svakog psa”, riješiti problem i promijeniti stav prema psima. Grad će kućanstvima plaćati 50 eura mjesečno za udomljenog psa lutalicu.

– Držanje psa je skupo i nema svatko novca. Zato pomažemo obiteljima koje posvoje lutalice, rekao je 48-godišnji arhitekt za AFP.

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima gdje će biti cijepljeni, sterilizirani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio je deset pasa:

– Želim učiniti nešto za njih. Volio bi ih posvojiti još deset. Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora, rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine.

Grad je rekao da bi drugi trebali “slijediti Samijev primjer i svakom psu lutalici dati dom”.

Gradonačelnik Rama tvrdi da s proračunom koji ima na raspolaganju može riješiti problem, pod uvjetom da je procjena broja pasa lutalica u gradu točna. Ne očekuje, međutim, da će se to dogoditi preko noći.

– To će se dogoditi za 10 ili 20 godina kad se promijeni društvena svijest i kad će ljudi pokazivati više ljubavi prema psima, ustvrdio je.

(Hina)