Predstava „Legenda o rijeci Neretvi“ u Pozorištu lutaka Mostar

Predstava „Legenda o rijeci Neretvi“ odigraće se u Pozorištu lutaka Mostar, u petak, 14. juna, sa početkom u 20 sati.

„Legenda o rijeci Neretvi“ predivna je priča koju je od zaborava spasio i svojim talentom, trudom i maštom u bajku pretočio Muhamed Hamica Nametak, bivši glumac i lutkar iz najsvjetlijih vremena Pozorišta lutaka, koji je bio i prvi poslijeratni direktor ove naše „kuće snova u Brankovcu“. Uvjereni smo da je upravo ova bajka, oslonjena na prošlost i bogate gradske tradicije, najbolji izbor za teatarski san koji želimo ponuditi mostarskoj publici. Uprkos drugačijim i prebrzim novim vremenima koja se ne osvrću na prošlost i ono što je svemu prethodilo.

U ovoj predstavi za djecu igra devetnaestero učenika mostarskih osnovnih škola, uzrasta od 10 do 12 godina. Imaju nešto, ne mnogo, scenskog iskustva i veliku volju da se, najbolje što mogu i znaju, igraju pozorišta pred publikom i za publiku. Sve njihove ideje, želje, energiju i sav njihov trud probali smo osloboditi, usmjeriti i prenijeti u ovu predstavu. U neobičnu predstavu o jednom gradu, o jednoj rijeci, o jednom vremenu i jednoj tajnovitoj legendi… koja živi i danas. Pozorište lutaka u Mostaru pokušalo im je u tome pomoći, kao i svi oni koji su prepoznali i podržali njihov rad.

Ova legenda priča priču o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog avgusta i nestao u njenim virovima. Kasnije, niko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada.

Muhamed Hamica Nametak
Legenda o rijeci Neretvi
dramatizacija: Nedžad Maksumić
inspicijent i dramsko-pedagoško vodstvo: Adela Lerić
režija: Nedžad Maksumić i Armin Filipović
scenografija i scenski elementi: Lejla Isić Dizdarević i Lejla Imamović
autor scenske muzike: Atilla Aksoj
scenski pokret: Armin Filipović
tehničko vodstvo: Amer Ćatić

Igraju:
Adna Derviškadić, Ali Tojaga, Almin Hebibović, Amina Habibija, Amina Jelovac, Asja Ništović, Asja Redžović, Dani Demirović, Dinn Kevro, Ejla Pajević, Hana Radoš, Harun Kadribegović, Lejla Kmetaš, Muhammed Džafić, Omar Hebibović, Sara Macić, Tarik Oručević, Zara Hodžić i Zarah Elezović

Vaše ulaznice možete rezervisati na našoj web stranici www.plm.ba

Cijena ulaznice je 10 KM. Broj mjesta ograničen.

(AbrašMEDIA)