Slovenija produžila kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom

Nakon što je Boštjan Poklukar, slovenački ministar unutrašnjih poslova, najavio da će Slovenija produžiti kontrole na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, slovenačka vlada je izdala dekret kojim je naloženo da se pogranične kontrole provode do 21. decembra 2024. godine.

Odluka slovenačke vlade je donijeta nakon što je Italija prva najavila produženje kontrola na slovenačko-italijanskoj granici, a dekret vlade Slovenije će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, javlja slovenačka novinska agencija STA, prenosi Tanjug.

Poklukar je izjavio da je odluka vlade zasnovana, između ostalog i na napetoj sigurnosnoj situaciji širom svijeta, posebno na Bliskom istoku.

“Nedavno su se pojavile nove prijetnje koje imaju ozbiljan uticaj na javni red i sigurnost kako u Sloveniji tako i u cijeloj Evropskoj uniji. Te prijetnje proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku i eskalacije tenzija između Irana i Izraela”, rekao je Poklukar na konferenciji za novinare.

Naglasio je da se sigurnosna situacija na Bliskom istoku još nije popravila i ukazao je na nove sigurnosne rizike povezane s rusko-ukrajinskim sukobom.

Poklukar je također potvrdio i da je Slovenija bila meta nekoliko cyber napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

(Agencije)