Potrošnja energije u Nizozemskoj je za 17 posto manja u odnosu na 2000. godinu

Ukupna potrošnja energije u Nizozemskoj je za 17 posto manja u odnosu na 2000. godinu. Potrošnja fosilnih goriva poput uglja, prirodnog plina i nafte u tom je periodu pala za 26 posto, iako je smanjenje upotrebe nafte i naftnih derivata bilo najmanje (minus 6 posto), izvještava Državni zavod za statistiku, prenosi NOS.

Potrošnja obnovljive energije je u tom periodu povećana za više od 500 posto.

Ukupna potrošnja energije u drumskom saobraćaju pala je za 10 posto od 2000. godine. Više ljudi se vozilo, ali su automobili postali ekonomičniji. Sipalo se i manje dizela (minus 22 posto). Ovo zadnje je dijelom bilo zbog toga što je manje prodato dizel automobila i manje pređenih kilometara.

Prema Statističkom zavodu Nizozemske postalo je manje atraktivno za međunarodni teretni saobraćaj da se puni gorivom u Nizozemskoj.

Stanovanje, poljoprivreda, energetski sektor

Potrošnja energije u energetskom sektoru i sektoru poljoprivrede smanjena je za skoro četvrtinu, zbog manje potrošnje uglja i prirodnog gasa.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, poput sunca i vjetra, također je povećana u tim sektorima.

Potrošnja energije u domovima smanjena je za gotovo 30 posto zbog dalje održivosti (izolacija i toplotne pumpe), blagih zima i rasta cijena prirodnog plina posljednjih godina. Prošle godine potrošnja energije u Nizozemskoj pala je za 3 posto.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA