Klasteri zvijezda uočeni unutar galaksije u ranom svemiru

Kako su zvijezde i galaksije nastale i evoluirale do danas ostaje jedno od najzahtjevnijih astrofizičkih pitanja, ali nova istraživanja približavaju nas tom razumijevanju.

U novoj studiji međunarodnog tima pod vodstvom dr. Angele Adamo sa Univerziteta u Stockholmu otkriveni su novi uvidi o mladim galaksijama tijekom Epohe reionizacije.

Promatranja svemirskim teleskopom James Webb (JWST) galaksije Cosmic Gems arc (SPT0615-JD) potvrdila su da je svjetlost galaksije emitirana 460 miliona godina nakon Velikog praska. Ono što ovu galaksiju čini jedinstvenom je to što je uvećana efektom koji se zove gravitacijska leća, a koji nije primijećen u drugim galaksijama nastalim tijekom tog doba.

Uvećanje Cosmic Gems arc omogućilo je timu da po prvi put prouči manje strukture unutar mlade galaksije. Autori su otkrili da Cosmic Gems arc krije pet mladih masivnih zvjezdanih klastera u kojima se formiraju zvijezde.

“Iznenađenje i zaprepaštenje bili su nevjerojatni kada smo prvi put otvorili JWST slike”, kaže Adamo.

Tim je za svoja promatranja koristio instrument Near Infrared Camera (NIRCam) na JWST-u. NIRCam je instrument napravljen za snimanje slika visoke rezolucije u bliskom infracrvenom dijelu svjetlosnog spektra, u kojem se mogu detektovati najranije zvijezde i galaksije. Koristeći visoku rezoluciju JWST NIRCam-a dobivena promatranja pokazala su lanac svijetlih tačaka koje su zrcalne s jedne strane na drugu. Otkriveno je da su te tačke pet mladih masivnih zvjezdanih klastera.

Analizom svjetlosnih spektara koje emitira galaksija moglo se utvrditi da su zvjezdani klasteri gravitacijski vezani i imaju tri puta veću zvjezdanu gustoću od tipičnih mladih zvjezdanih klastera u lokalnom svemiru. Također je utvrđeno da su klasteri formirani nedavno, unutar 50 miliona godina. Vrlo su masivni, iako puno manji od globularnih klastera.

“Bilo je nevjerojatno vidjeti JWST slike Cosmic Gems arc i shvatiti da gledamo zvjezdane klastere u tako mladoj galaksiji. Promatramo globularne klastere oko lokalnih galaksija, ali ne znamo kada i gdje su nastali. Promatranja Cosmic Gems arc otvorila su nam jedinstveni prozor u novorođene galaksije, i pokazala nam gdje su se formirali globularni klasteri”, kaže Adamo.

Proučavanjem zvjezdanih klastera u mladim galaksijama nastalim nedugo nakon Velikog praska može se postići daljnje razumijevanje kako i gdje nastaju globularni klasteri.

Budući da se vjeruje da mlade galaksije pokreću reionizaciju tijekom EoR-a, ključno ih je detaljno proučavati kako bi se steklo znanje o ranom Svemiru.

Izvor: ScienceDaily
Prevod: AbrašMEDIA