Nizozemski gradovi nastavljaju sa zonama nulte emisije uprkos protivljenju koalicionih stranaka

Četiri velika grada (Amsterdam, Rotterdam, Den Hag i Utrecht) definitivno će nastaviti sa uvođenjem zona bez emisija od 1. januara 2025. godine. Time se okreću protiv planova vladinih stranaka.

Istraživanje NOS-a pokazuje da će Amsterdam, Roterdam, Den Hag i Utreht nastaviti izabranim putem: od sljedeće godine u dijelu centra grada biće dozvoljena samo komercijalna vozila bez emisije štetnih gasova. U praksi to znači da dizel kombiji i kamioni više nisu dobrodošli, osim u nekoliko izuzetaka za koje se primjenjuje izuzeće.

Nacionalna pravila

Prethodna vlada je podržala uvođenje zona bez emisija. U tom slučaju postojala bi i nacionalna pravila za izuzeća. Osim toga, u izradi je bio novi saobraćajni znak koji bi označavao zonu bez emisija.

Ali neophodne izmjene zakona proglašene su kontroverznim nakon pada posljednje Rutteove vlade. To znači da novi Predstavnički dom odlučuje o tome. Opštine su se godinama pripremale za uvođenje zona. Poduzetnicima su dostupni savjetnici za logistiku, postoje informativne web stranice, prijelazni periodi, sheme izuzeća i subvencije za demolisanje starih službenih automobila.

Nesigurnost

Ništa od toga nije umanjilo neizvjesnost među nekim od poduzetnika koji rade u tim zonama. Visoka nabavna cijena i kapacitet punjenja električnih vozila, ograničen domet i dostupnost stanica za punjenje, između ostalog, čine da neke kompanije nerado ulažu u električni transport. Kao odgovor, koalicione stranke su u okvirnom sporazumu napisale da se “razmatra kako se uspostavljanje zona nulte emisije može odgoditi”.

To ne sprečava četiri velika grada da dalje sprovode planove. Ističu da u konačnici oni, a ne vlada, odlučuju hoće li ili ne uvesti zone.

“Poduzetnici bi htjeli jasna pravila”, saopštila je općina Utrecht. „Na pripremama za zonu nulte emisije 2025. radimo od 2014. godine.“

“Ne želimo da poduzetnici koji su već investirali pate od pogrešne vladine politike,” kaže glasnogovornik Haga. Ta opština takođe nastavlja da širi zonu nulte emisije prema obali.

Smanjena zona

U Amsterdamu su nedavno smanjili planiranu zonu nulte emisije. U početku je cijelo područje unutar prstena A10 bilo zabranjeno za nova kombi vozila i kamione kompanija koji nisu bez emisija (s nekoliko izuzetaka). To područje je sada ograničeno na središnji prsten.

Kako je saopšteno iz opštinskog vijeća, neophodne su izmjene zakona kako bi se izvršila neophodna prilagođavanja saobraćajne signalizacije. Ukupno petnaest opština želi da od 1. januara uvede zonu nulte emisije. Četiri najveće općine će svakako nastaviti s tim. Grupa od njih petnaest nedavno je pozvala novi Predstavnički dom da što prije odobri potrebne izmjene zakona za nacionalne saobraćajne znakove i sheme izuzeća. U suprotnom, pojedinačne općine će doći do rješenja i nastat će šarenilo pravila, navodi se u hitnom pismu Domu.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA