Studija simulacije pokazala da su “hladni krovovi” najefikasniji u borbi protiv vrućine u gradovima

Farbanje krovova u bijelo ili njihovo pokrivanje reflektirajućim premazom bilo bi učinkovitije u hlađenju gradova poput Londona nego “zeleni krovovi” prekriveni vegetacijom, vegetacija na ulicama ili solarni paneli, otkriva nova studija koju su vodili istraživači s UCL-a.

Nasuprot tome, ekstenzivna upotreba klima uređaja zagrijala bi vanjski okoliš za čak 1 stupanj C u gustom gradskom središtu Londona, otkrili su istraživači.

U istraživanju, koje je objavljeno u Geophysical Research Letters, koristili su trodimenzionalni model urbane klime šireg područja Londona za testiranje toplinskih učinaka različitih pasivnih i aktivnih sistema za upravljanje toplinom u urbanim sredinama (uključujući obojene “hladne krovove”, solarne panele na krovovima, zelene krovove, vegetaciju i stabla na tlu i klimatizaciju) tijekom dva najtoplija dana ljeta 2018., što je najtopliji period zabilježen u historiji.

Utvrđeno je da bi “hladni krovovi”, ako se primijene širom Londona, mogli smanjiti vanjsku temperaturu širom grada u prosjeku za oko 1,2 stupnja C, a na nekim lokacijama i do 2 stupnja C. Drugi sistemi poput ekstenzivne vegetacije na ulici ili solarnih panela pružili bi manji neto učinak hlađenja, oko 0,3 stupnja C u prosjeku širom Londona, iako nude druge ekološke prednosti. Slično tome, iako zeleni krovovi nude prednosti poput odvođenja vode i staništa za životinje, njihov neto učinak hlađenja grada u prosjeku je bio zanemariv.

Klimatizacija, koja prenosi toplinu iz zgrada u vanjsko okruženje, zagrijala bi vanjsko urbano okruženje za oko 0,15 stupnjeva C u cijelom gradu, i čak za 1 stupanj C u gusto naseljenom središtu Londona. Istraživači su također otkrili da bi se povećana distribucija klimatizacijskih jedinica u njihovom modelu mogla u potpunosti napajati fotonaponskim solarnim panelima ako bi se na sličan način ugradili u najvećoj mogućoj mjeri.

Glavni autor, dr. Oscar Brousse sa UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources, je naglasio da iako su se hladni krovovi pokazali kao najbolji način za održavanje niske temperature tijekom iznimno vrućih ljetnih dana u njihovoj studiji, druge metode imaju važne druge prednosti.

Zbog toga što reflektiraju umjesto da apsorbuju toplinu, hladni krovovi imaju dvostruku korist ne samo da hlade vanjsku urbanu okolinu već i unutrašnjost zgrada.

Učinak zelenih krovova na temperaturu značajno varira tijekom dana, prema ovoj studiji. Tijekom najtoplijeg doba dana široka primjena zelenih krovova mogla bi sniziti gradske temperature u prosjeku za 0,5 stupnjeva C. Međutim, to bi se nadoknadilo preko noći oslobađanjem zadržane dnevne topline kad sunce zađe i povećanjem noćnih temperatura za otprilike istu vrijednost.

Pretvaranje gradskih zelenih površina iz travnatih u listopadno drveće smanjilo bi temperature preko noći, ali bi u najboljem slučaju imalo različite neto učinke tijekom dana. Osim toga, vjerojatno bi se povećala količina vodene pare u zraku, što bi povećalo i vlažnost zraka.

Izvor: ScienceDaily
Prevod: AbrašMEDIA