Kultura na ulice 2024!: Na trgu Susan Sontag 12. jula premijera baleta ‘Zvuk olimpijske iskre’

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: “Zvuk olimpijske iskre”, kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno će biti izveden u petak, 12. jula sa početkom u 21.00 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag. Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji će plesati na muziku kompozitora Johna Williamsa.

– “Zvuk olimpijske iskre ’24” (ZOI ’24), odnosno drugi dio triptiha “Planeta Sarajevo”, na muziku Johna Williamsa, zamišljen je kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu. Želim naglasiti da je grad imao svoje zlatno doba, a kroz sjećanje na prošlost želim podstaći publiku na razmišljanje o budućnosti Sarajeva kao središta visoke kulture, društvene odgovornosti, sporta i ostalih ključnih aspekata života. Cilj ove predstave jeste podsticaj kolektivnog sjećanja publike na Sarajevo kao važnu kulturnu i sportsku prestonicu. Kroz ideju ZOI ’24 želim da kažem da Sarajevo ne treba da bude samo nostalgija za prošlim vremenima, već inspiracija za izgradnju budućnosti u kojoj će grad ponovno blistati u svojoj veličini i značaju – izjavio je koreograf Ivan Salonski.

Uloge će ostvariti: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: “K’o nekad u osam” u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorit će veče posvećenu plesu. U baletu “K’o nekad u osam” članovi baletnog ansambla plesati će na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Istu noć ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u duetu iz baleta “Mare Nostrum” u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet “Mare Nostrum” rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava u prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Multimedijalnog je karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

U slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice2024!” je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA)