Istraživanje: Većina Nijemaca želi uvođenje poreza na bogatstvo

Većina Nijemaca podržava ponovno uvođenje poreza na bogatstvo, pokazalo je istraživanje instituta Forsa provedeno za časopis Stern.

Porez na imovinu veću od milijun eura podržava 62 posto njemačkih građana, a njih 34 posto protivi se toj ideji, pokazalo je istraživanje.

Prijedlog je posebno popularan među glasačima Zelenih, njih 84 posto te uživa veliku podršku među glasačima SPD-a, prema pozitivnom odgovoru 79 posto ispitanika. Među biračima nove ljevičarske stranke Savez Sahre Wagenknecht (BSW) dobio je 58-postotnu većinu.

Glasači liberala i AfD-a protiv

Iznenadili su pak rezultati ankete među biračima konzervativnog saveza CDU-a i CSU-a, koji su također u većini podržali porez, s udjelom pozitivnih odgovora od 55 posto. Njegovi čelnici odbacuju pak tu mogućnost, tvrdeći da bi “ugrozio supstancu njemačkog gospodarstva i smanjio broj radnih mjesta”.

Najviše se pak porezu protive pobornici liberalnih Slobodnih demokrata (FDP), s udjelom negativnih odgovora od 78 posto. Ministar financija Christian Lindner, čelnik FDP-a, smatra da bi zakočio zapošljavanje, ulaganja i gospodarski rast i stanjio porezne prihode.

I pristaše krajnje desne stranke Alternative za Njemačku (AfD) većinom su protiv poreza, s udjelom protivnika od 62 posto.

Anketa je obuhvatila ukupno 1.008 ispitanika.

Njemačka je ukinula porez na bogatstvo 1997. godine, nakon presude ustavnog suda.

(Hina)