Brazil očekuje da će više od 100 zemalja podržati savez protiv gladi

Očekuje se da će više od 100 zemalja podržati globalni savez protiv gladi koji je Brazil predložio kako bi se borio sa problemom sve većeg broja ljudi koji gladuju u svijetu, izjavio je brazilski ministar za socijalni razvoj Wellington Dias.

On je u intervjuu Reutersu rekao da će sljedeće sedmice otputovati u Ujedinjene narode kako bi promovirao savez – inicijativu predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve za smanjenje siromaštva u Brazilu i širom svijeta.

Od kada je Lula da Silva preuzeo dužnost prošle godine, Brazil je napravio korake u smanjenju nesigurnosti pristupu hrani i siromaštvu u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, rekao je Dias.

Brazil očekuje značajnu podršku inicijativi od G20 (grupe 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Evropske unije) kojom južnoamerička zemlja predsjedava ove godine.

Riješena pitanja
Zvanično pokretanje takozvanog Globalnog saveza protiv gladi i siromaštva planirano je za samit G20 u Rio de Janeiru u novembru, ali su sva pitanja u vezi sa tekstovima sporazuma u ​​potpunosti riješena, rekao je Diaz.

Savez ima za cilj uspostavljanje mehanizama za efikasnu alokaciju finansijskih resursa i resursa znanja.

Njegov cilj je da ukloni sve zemlje sa mape gladi Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) do 2030. godine.

(Agencije)