Finska usvojila zakon koji blokira ulazak migranata iz Rusije

Finski parlament usvojio je u petak zakon kojim se graničnoj policiji daje ovlast da blokira tražitelje azila koji prelaze iz Rusije, nakon što je više od 1.300 ljudi stiglo u zemlju, prisilivši zemlju da zatvori granicu, prenosi Hina.

Finska je optužila susjednu Rusiju da koristi migracije kao oružje tako što potiče mnoštvo migranata iz zemalja poput Sirije i Somalije da prijeđu granicu, što Kremlj negira, prenosi Reuters.

Helsinki vjeruje da Moskva promovira migracije kako bi se osvetila za ulazak Finske u NATO savez, koji podržava Ukrajinu protiv ruske invazije.

Desničarska vlada premijera Petterija Orpa rekla je da je prijedlog zakona ključan za zaustavljanje budućih dolazaka migranata, uprkos tome što je zakon u sukobu s međunarodnim obavezama o ljudskim pravima.

Finska zatvorila kopnene granice

Od marta nije bilo novih dolazaka tražitelja azila. Finska je krajem prošle godine zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom.

Potez Finske sličan je koracima poduzetim posljednjih godina u drugim evropskim zemljama, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi se migrantima otežalo prelaženje granice iz Rusije i ruske saveznice Bjelorusije.

Finski prijedlog zakona usvojen je sa 167 glasova za, 31 protiv i jednim suzdržanim. Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u parlamentu s 200 zastupnika.

‘Pokušaj neutraliziranja Rusije’

Pobornici zakona rekli su da je on potreban kako bi vlasti mogle zaustaviti pritisak valova migranata na Finsku.

“Ako Rusija želi, ona ima sposobnost mobilizirati i gurnuti stotine, hiljade takozvanih tražitelja azila do naših granica u roku od nekoliko dana ili sedmica”, rekao je Ben Zyskowicz, zastupnik vladajuće, konzervativne Nacionalne koalicijske stranke.

Nasuprot tome, čelnica opozicijske Zelene stranke Sofia Virta rekla je da bi se zastupnici trebali “držati vladavine prava” i “poštivati ​​međunarodne obaveze Finske”.

“Nema garancije da će ovo biti učinkovit način neutraliziranja neprijateljskog utjecaja Rusije”, dodala je.

(Agencije)