Hoće li AI uništiti kreativnost autora knjiga i filmova

Knjige i filmovi budućnosti mogli bi izgledati gotovo isto, ako autori budu nepažljivo koristili umjetnu inteligenciju (AI) kao pomoć u radu, upozoravaju naučnici Univerzitetskog koledža u Londonu u objavljenoj studiji.

„Naš cilj je bio da proučimo u kojoj mjeri generativna umjetna inteligencija može pomoći ljudima da budu kreativni“, rekao je koautor studije Anil Doshi za AFP.

Studija objavljena u časopisu Science Advances dolazi usljed pojačanog straha zbog utjecaja rastućih alata umjetne inteligencije, koji mogu transformirati jednostavne poruke u muziku ili neku drugu umjetničku formu.

Za svoju studiju su Doshi i koautor Oliver Hauser sa Univerziteta u Exeteru angažirali 300-ak volontera kao „autore“. Ti volonteri nisu bili profesionalni pisci i njihova kreativnost je mjerena psihološkim testom, u kojem se tražilo da smisle deset potpuno različitih riječi. Naučnici su ih zatim nasumično podijelili u tri grupe kako bi napisali priču od osam rečenica na jednu od tri teme: avantura na otvorenom moru, džungli ili drugoj planeti.

Autori previše ‘usidreni’ u predloženim idejama

Učesnici su, također, nasumično raspoređeni u tri grupe koje su dobile različite nivoe pomoći od AI-ja. Prva grupa nije dobila nikakvu pomoć, druga je dobila ideju za priču od tri rečenice koristeći ChatGPT alat, a treća je dobila do pet ideja za priču generiranu umjetnom inteligencijom.

Nakon što su završili svoje priče, učesnici su morali da izmjere kreativnost svog rada, koristeći nekoliko kriterija kao što su njihov potencijal ili zadovoljstvo koje su stekli čitanjem.

Autori studije su otkrili da je umjetna inteligencija u prosjeku poboljšala autorovu individualnu kreativnost do deset posto i uživanje u priči za 22 posto, posebno u elementima poput strukture priče ili zapleta u njoj.

Ipak, na kolektivnom nivou, priče napisane korištenjem umjetne inteligencije su sličnije jedna drugoj u poređenju s onima napisanim bez umjetne inteligencije, jer su autori postali previše „usidreni“ u predloženim idejama.

Doshi kaže da je studija, također, pokazala da postoji rizik da se ljudi previše oslanjaju na AI alate prije nego što razviju vlastiti talent za pisanje ili muziku, prenosi Beta.

(Agencije)