SAD: Nakon 80 godina mornari afričko-američkog porijekla oslobođeni optužbi

Američka mornarica službeno je rehabilitirala 258 mornara afričko-američkog porijekla koji su nepravedno izvedeni pred vojni sud i kažnjeni jer su odbili slijediti naredbe nakon eksplozije koja je ubila više od 300 ljudi u kalifornijskoj luci prije 80 godina, prenosi Hina.

U noći 17. jula 1944. eksplozija jačine atomske bombe odjeknula je lukom Port Chicago, sjeverno od San Francisca, uništivši dva broda i voz te ubivši 320 ljudi, od kojih su većina bili crnoputi mornari koji su punili oružje na brodovima, prenosi Reuters.

Nakon eksplozije, većina mornara je dobila dopust, dok su se crnoputi mornari morali vratiti rukovanju municijom bez odgovarajuće obuke ili opreme.

Kad su mornari odbili ukrcati se na brodove, mornarica je pokrenula najveće suđenje pobuni u svojoj historiji.

Oko 258 ih je izvedeno pred vojni sud, a konačna osuda 50 pobunjenika postala je predmet javnih polemika, potaknuvši optužbe za nepravdu i rasizam u vojsci.

Svjetionik nade

“Pedesetorica iz Port Chicaga i stotine onih koji su bili uz njih, možda, danas nisu s nama, ali njihova priča živi i dalje, svjedočanstvo trajne snage hrabrosti i nepokolebljive potrage za pravdom”, rekao je američki ministar mornarice Carlos Del Toro na godišnjicu eksplozije.

“Oni stoje kao svjetionik nade, zauvijek nas podsjećajući da, čak i u slučaju užasnih izgleda, borba za ono što je ispravno može i hoće prevladati.”

Mornarica je tvrdila da je njezin pravni odjel u reviziji ovog slučaja otkrio da je bilo “značajnih pravnih grešaka tokom vojnih suđenja, uključujući uskraćivanje prava na advokata”.

“Današnja objava označava kraj dugog i mukotrpnog putovanja za ove mornare i njihove porodice, koji su se borili za naciju koja im je uskratila jednaku pravdu pred zakonom”, rekao je predsjednik Joe Biden u izjavi.

(Agencije)