Francuske stranke ljevice postigle dogovor o kandidatima za predsjedavajućeg skupštine

U nedostatku dogovora o zajedničkom kandidatu za novog premijera Francuske vlade, četiri parlamentarne stranke francuskog ljevičarskog bloka uspjele su se dogovoriti o zajedničkom kandidatu za predsjedavajućeg Nacionalne skupštine, prenosi Tanjug.

Ljevica je saglasna da je komunista Andre Chassaigne, vođa grupacije Demokratske i republikanske ljevice, dobar kandidat za predsjedavajućeg skupštine, prenosi Le Figaro.

Ova grupacija obuhvata devet zastupnika Komunističke partije Francuske i nekoliko članova stranke Ultramarin, koja okuplja predstavnike francuskih prekomorskih teritorija.

Iako dolazi iz najmanje parlamentarne formacije ljevice, Andre Chassaigne, ipak, ima “profil kandidata o kojem je moguć konsenzus”, potvrđeno je iz nekoliko dobro upućenih izvora.

“Njega svi poštuju i on bi mogao biti faktor ujedinjenja i izvan bloka Novi narodni front (NNF)”, izjavio je za pariski dnevnik jedan član Ekološke stranke.

Upozorio je da je put od jedinstvenog kandidata ljevice do predsjedavajućeg Narodne skupštine pun izazova.

S gotovo 190 zastupnika, NNF ima najveći broj zastupnika, ali nije imun na moguće saveze i okolnosti koji utječu na dinamiku odnosa između centrista i desnice.

(Agencije)