Biden bi se uskoro mogao povući iz izborne utrke

Više američkih medija objavilo je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se predsjednik SAD-a Joe Biden mogao povući iz izborne utrke, a u međuvremenu ga je još nekoliko demokratskih kongresmena pozvalo da to učini, prenosi Tanjug.

The New York Times navodi, pozivajući se na više neimenovanih sagovornika bliskih Bidenu, da je predsjednik SAD-a počeo prihvatati ideju da, možda, neće moći osvojiti još jedan mandat na izborima 5. novembra i da bi se mogao povući, ali su iz Bidenove kampanje taj izvještaj oštro demantovali, prenosi Reuters.

Washington Post je objavio da je bivša predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi uvjerena da bi Bidena uskoro mogli ubijediti da se povuče iz izborne utrke. Pelosi je rekla demokratskim kongresmenima da je Biden blizu odustajanja, navodi Reuters.

Biden ozbiljno shvata pozive da se povuče kao demokratski predsjednički kandidat i više demokratskih predstavnika smatra da je samo pitanje vremena kad će otići, objavila je agencija Reuters, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

“Stvarno se preispituje, znam to pouzdano”, rekao je jedan od izvora koji je želio ostati anoniman. “Vrlo ozbiljno razmišlja o tome”, kaže taj Reutersov izvor.

Sve veći pritisak na Bidena

Kako navodi agencija, zastupnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Jamie Raskin apelovao je u julu na Bidena da razmotri okončanje kampanje za reizbor, ali ga nije direktno pozvao da to učini.

“Nije sramota pokloniti se zasluženo pred publikom preplavljenom uvažavanjem”, napisao je Raskin u pismu 6. jula, u koje je Reuters imao uvid. Demokratski senator iz Montane Jon Tester pozvao je Bidena da se ne kandiduje ponovno.

“Sarađivao sam s predsjednikom Bidenom kada je Montana postala snažnija i nikada se nisam plašio da mu se suprotstavim kada nije u pravu”, naveo je Tester u saopštenju. Napisao je da cijeni Bidenovu posvećenost “služenju javnosti i zemlji”, ali kako vjeruje da “ne bi trebao tražiti reizbor”.

Kandidaturu Bidena za novi mandat u Bijeloj kući u četvrtak su dodatno doveli u pitanje izvještaji da su demokratski lideri, iza zatvorenih vrata, vršili pritisak na njega da okonča kampanju.

Lideri većine u Senatu i manjine u Zastupničkom domu Chuck Schumer i Hakeem Jeffries, kao i Pelosi, proteklih dana su direktno u razgovoru s Bidenom izrazili duboku zabrinutost, ne samo da će aktuelni predsjednik izgubiti na izborima 5. novembra već i da će stranka zbog njega izgubiti svaku šansu da osvoji većinu u Zastupničkom domu, prema izvještaju više američkih medija.

Associated Press je, pozivajući se na izvore upoznate s privatnim razgovorima, koji su tražili da ostanu anonimni, objavio da je i bivši predsjednik Barack Obama u privatnim razgovorima prenio da je zabrinut zbog Bidenove kandidature. Do četvrtka je 81-godišnji Biden odbio javne pozive 20 demokrata u Kongresu da izađe iz utrke, poslije lošeg nastupa na debati s Trumpom 27. juna.

Problemi demokratskog kandidata dodatno su se pogoršali nakon pozitivnog testa na korona virus tokom predizborne posjete Nevadi. To je Bidena primoralo da se vrati u Delaware i radi u izolaciji.

(Agencije)