Rover na Marsu otkrio žute kristale sumpora: ‘Kao da ste našli oazu u pustinji’

NASA-in rover Curiosity slučajno je napravio posebno otkriće na Marsu. Dok je vozilo gazilo kamenje, jedan od njih je napukao. Ispostavilo se da sadrži žute kristale sumpora, koji ranije nisu viđeni na crvenoj planeti.

Od oktobra prošle godine rover provodi istraživanja u području Marsa gdje se nalazi mnogo sulfata. Redovno su pronađeni minerali koji sadrže sumpor: mješavina sumpora i drugih materijala.

Kamen koji je sada pronađen je čisti sumpor. NASA još ne može reći kakav je čisti sumpor u poređenju sa drugim mineralima koji sadrže sumpor u ovoj oblasti.

Iako obično povezujemo sumpor s mirisom pokvarenih jaja, ovaj čisti sumpor je zapravo bez mirisa. Žuti kristali se mogu formirati samo pod određenim uslovima. Naučnici do sada nisu znali da je to moguće i na toj lokaciji na Marsu.

Otkriće je napravljeno u takozvanom kanalu Gediz Vallis na Marsu.

U NASA-i postoji mnogo entuzijazma. „Pronaći polje čistog sumpornog kamenja je kao pronaći oazu u pustinji“, kaže naučnik projekta Ashwin Vasavada. “To se tamo zaista ne bi trebalo događati, pa sada moramo shvatiti kako je moguće. Otkrivanje tako čudnih i neočekivanih stvari je ono što istraživanje planeta čini tako uzbudljivim.”

Žuti kristali sumpora sigurno nisu prvo otkriće koje je Curiosity napravio na Marsu.

Prošle godine pronađeni su novi dokazi o postojanju valovitih jezera na planeti. A 2022. godine otkriven je poseban ‘mineralni cvijet’.

Prema NASA-i komadi stijene su nastali prije milijardi godina kada su se minerali iz vode pričvrstili za stijenu.

Marsov rover Curiosity sletio je na crvenu planetu 2012. godine. Njegov glavni zadatak je istražiti klimu i otkriti da li je život ikada bio moguć. Rover može analizirati uzorke tla na tragove života. Od 2021., Perseverance se također vozi širom planete kako bi sproveo istraživanje tla.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA