Stotine ‘rasističko’ nazvanih biljaka dobilo je novo ime

Stotine biljaka će preimenovati jer trenutno imaju rasistički naziv. Botaničari su to odlučili na Međunarodnom botaničkom kongresu u Madridu. Ovo su npr. biljke koje upućuju na riječ ‘kafir’, što je diskriminatorna psovka. U Južnoj Africi ova riječ je uvredljiv izraz za crnce. Od 2026. drvo kafira i kafirska kupina, između ostalih, više se neće nazivati ​​’caffra’ na latinskom, već ‘affra’. To je referenca za Afriku.

Promjena imena 218 biljaka i algi dobila je tijesnu većinu. Sa 63 posto glasova, potrebna je većina od 60 posto bila tijesno postignuta. „Veliko klizište“, kaže botaničar Rogier van Vugt u časopisu NOS Radio 1 Journaal. “Ne sjećam se da se ovo ikada ranije dogodilo iz ovako ljudskog razloga, a svakako ne u ovim razmjerama.”

Hitler buba

Biolozi su godinama raspravljali o imenima koja se odnose na sumnjive ljude ili riječima koje se sada smatraju rasističkim. Ima mnogo toga da se uradi u vezi s Hitlerovom bubom. Kontroverzan je i grm hibercija. Ime je dobila po Georgeu Hibbertu, robovlasniku koji je predvodio otpor protiv ukidanja ropstva u 18. vijeku.

***
Hitler buba (Anophthalmus hitleri) je smeđa buba bez očiju koja živi u pećinama u Sloveniji. Životinja je dobila ime po njemačkom sakupljaču insekata koji ju je kupio 1933. godine. Bubu je nazvao po nacističkom vođi, koji je tada upravo imenovan za kancelara, kojem se divio. Sakupljači nacističkih suvenira plaćaju puno novca za insekta. Djelomično zbog toga prijeti mu izumiranje.
****

Promjena imena nije popularna među naučnicima. Ovo se uglavnom odnosi na naučni naziv, naznačen na grčkom ili latinskom.

“Razlog zašto su izabrani ovi ‘mrtvi’ jezici je taj što se više ne mijenjaju. Ovo pruža određeni oblik stabilnosti koji je važan za jedinstvo u nauci.

Promjena ovih imena će izazvati zabunu”, kaže Van Vugt. Pored naučnog naziva, vrste imaju i narodsko ime, koje je često manje osjetljivo. Na primjer, Australci hiberciju zovu ‘gvinejski cvijet’. Drvo kafira takođe ima sinonim: drvo korala. Ali sada se i naučni naziv mijenja: Erythrina caffra postaje Erythrina affra.

Komisija za osjetljivost

Naučnici na konferenciji takođe su glasali za osnivanje komiteta za osetljivost. Ovaj odbor odlučuje koja imena će dati novootkrivenim biljkama, gljivama i algama. Obično su ovi organizmi nazvani po otkrivaču koji ih je prvi opisao u naučnoj literaturi. Ali ta imena sada mogu biti povučena ako ih komisija smatra diskriminatornim.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA